Itàlia: Sardenya


Viatge a Sardenya
del 27 de març a l'1 d'abril 
de 2018


Programa

Viatjarem a l'est de Sardenya, on participem al taller que imparteix la Carme Bosch mestra artesana i divulgadora de les propietats de les plantes de l'entorn proper, aquest any pel coneixement de les plantes de l'entorn de Lotzorai a Sardenya. 
Una sortida intensa i engrescadora, tan per la flora en que la Carme ens convida a observar, com pel paisatge tant trencat per on tenim ocasió de caminar i contemplar, com pels jaciments megalítics dels seus entorns, nurags, domus de jana,  per les construccions medievals que podem admirar, com les curiositats ancestrals que encara conserven; sobre tot, però, per la descoberta d'una illa encara verge i autèntica plena d'història on ens hi podem sentir identificades, només ens cal cercar el perquè.
A part de la població de l'Alguer, on s'hi manté en bona part la llengua catalana, hem descobert la influencia de la nostra gent, sobre tot en l'arquitectura i l'art.
Una mica d'història.




Mapa del Nacional Geogràfic































Dimarts dia 27

Aquest any per facilitar-nos la sortida, ens acompanya a Girona, tant sí com no, l'Antoni, cosa que li agraïm.  Li fa gràcia també conèixer el grup amb qui anirem, sobre tot a la Carme i el Joan. Tal com estava previst, ens trobem a l'aeroport de Girona amb el grup de 9 dones, que ens hem apuntat en aquesta sortida i amb la Carme, serem doncs, 10 dones i el Joan (company de la Carme) el qual, aquesta vegada s'ha afegit a la sortida i  que farà de "guia turístic" i ens descobrirà la part arqueològica de la zona on ens mourem. 

Recorregut en cotxe del primer dia .

Arribem a l'aeroport del Càller passades les 10 del matí, després de fer els tràmits dels cotxes, aquest any anirem en una furgoneta de 9 persones, la qual conduirà el Joan, i un cotxe petit on aniran 3 persones conduint una d'elles.
Ens dirigirem fins la Torre di Bari tot contemplant Cagliari des la carretera. Després sabrem que a la catedral d'aquesta població  hi és enterrat Martí el Jove rei de Sicilia i infant d'Aragó.


Torre di Bari

Al voltant de les 2 de la tarda arribem a Torre di Bari on visitem l'indret espectacular  i on aprofitem per dinar l'entrepà que hem portat de casa.

La torre fou construïda el 1572 per defensar-se dels sarraïns, per la seva forma i figura com per l'escala, me familiar, després he indagat  i la seva construcció fou recomanada per un capità que havia nascut a Barcelona el 1544.





 

 

 




Ens dirigim al poble d'Orgosolo a uns 70 km, on arribem  a prop de les 4 de la tarda visitem el poble i l'esglèsia, on curiosament en una capella hi havia Sant Miquel i a una del costat Sant Antoni. comencem a veure la curiositat que alguns pobles de Sardenya pinten algunes parets de les vivendes amb motius  de la vida rural, festiva, religiosa, i reivindicativa, com per no perdre la memòria històrica.

Poble d'Orgosolo amb algunes de les seves pintures a les parets de les cases i l'interior de l'esglesia.



 


 

 


           
Sant Miquel
Sant Antoni
                                                         
Tornem enrera i aproximadament a les 5 de la tarda arribem al port d'Arbatax on tenim ocasió de parlar amb un senyor i una senyora vellets, ens varen parlar de la guerra, que des d'aquestes roques hi havia canons;  des d'allà bordegem tot caminant la platja  de Lotzorai  fins arribar als aiguamolls on hi desemboca el riu Pramaera un indret encantador, on ens hi estem fins les 6 de la tarda, podem contemplar les vistes a les muntanyes que aquests dies seguirem des de l'altra banda, per la planura dels peus del poble de Baunei on es troba I`mandorli, la casa rural on ens instal·larem aquests dies. 

Vistes des del port d'Arbatax
Vistes des del port d'Arbatax

Vistes des dels aiguamolls del riu Pramaera a la platja de Lotzorai.



 



Interior de la casa I"mandorli" amb les més joves del grup la Susanna i la Núria, la persona més gran te 80 anys però amb una energia i ganes de veure i conèixer, envejables.



Dimecres dia 28


Segons el programa, a 2/4 de 9, tot a punt per trobar-nos per esmorzar.
A les 9 iniciarem la caminada per les pistes a tocar de l'hostal fins la Domus de Jana de Fund'e Monti a Lotzorai, monuments megalítics excavats a la roca. Identificarem amb l'ajuda de la Carme la flora del camí: sobretot,  gamó, murtra,  llenstiscle.... A la 1 dinarem, a 2/4 de 4 taller  de cosmética  natural al mateix hostal.


Corona de murtra

 











En els apunts que ens va passar la Carme, destaca, cosa que s'hi avé en aquests moments històrics que estem vivint -on tenim els nostres dirigents polítics a l'exili i a la presó-: "En l'imperi romà es coronava amb murtra als que havien guanyat batalles sense vesar sang, i s'utilitzava com a símbol d'un pacte tancat i per a purificar"


A 2/4 de 9 del vespre a  sopar. Un dia tranquil, complert i exel·lent.


Visites i recorregut del dia 28 i 29



            






 












Dijous 29 d’abril

Com cada dia a 2/4 de 9, tot a punt per trobar-nos per esmorzar.
A les 9 el Joan ens acompanya amb la furgoneta  a Pedra Longha on iniciarem la petita excursió d'avui pel camí de ronda fins a Santa Maria di Navarrese on podrem identificar la flora del camí: ciclàmens, cebes marines, savines,  estepes... i gaudir del contrast de les vistes del litoral d'aigües de color turquesa al costat de la muntanya a tocar del camí amb el verd de la seva vegetació.
Pedra Longha és un punt del famós recorregut "Selvaggio Blu" que recorre aquesta part del litoral Sard des de Santa Mª Navarrese fins a cala Sisine, la qual visitarem més endavant. He afegit dues ressenyes d'aquest recorregut que pot durar dies i que comporta una certa dificultat en alguns trams.    

Recorregut a peu



    







                                                             





           

A la 1 aproximadament tornem amb cotxe per dinar. 
A la tarda arribem  a Urzulei a 15 km de Lotzorai a visitar un taller de cistelleria “Cestini di Iscraria” a casa d'una artesana sarda on coneixarem les 3 generacions de dones d'una mateixa família que s'han dedicat a l'elaboració de cistells fets de gamó. Dues de les germanes encara vestides a la manera sarda.            
A les 6 de la tarda assistim una estoneta a la missa cantada amb música sarda i passejarem pel poble de Urzulei.
Visitarem una fàbrica de teixits sards on durant  la 2 na. guerra, havien treballat fent teixits per l'exercit de Musolini, cap al tard ens dirigirem a una    formatgeria on podrem saborejar i comprar formatges típics sards. Avui ha estat un dia molt complert, hem arribat a l'hostal una mica més tard del compte.

Taller de cistelleria “Cestini di Iscraria” al poble de Urzulei.




Vistes del poble d'Urzulei des del campanar de l'esglèsia.



Divendres 30 de març

El recorregut que farem avui surt del poble de Baunei, el qual visitarem. Aquests dies l'hem contemplat des de I'Mandorli, un poble  on tot i que veurem cases abandonades i deteriorades podem observar racons i detalls com els balcons, treballats, els quals denoten d'un moment d'una certa pujada econòmica. Vàrem poder fer algunes compres, jo, vaig comprar dos mapes un turístic excursionista de Baunei i un altre de carreteres de tota Sardenya. Baunei és un poble assoleiat i alegre, punt de partida de diversos itineraris excursionistes.


 

Cases abandonades i molt deteriorades a Baunei però que denoten per la seva decoració i balcons construïdes en època de bonança.



    

Avui farem una excursió de tot el dia per visitar el parc de Gennargentu des del poble de Baunei,  si fa bo la Carme i el Joan tenen previst baixar fins  a la cala Sisineseguint una pista des de l'altopiano di Golgo i l'esglesia de San Pietro  recorrerem per aquest sector del parc tot admirant els arbres gegants que hi viuen, alzines sureres, ollastres, oliveres, veierem families de  porquets i cavalls que campant lliures i donen un aire encara més verge a l'indret.  Caminarem pels voltants, la Carme ajudarà a  identificar la flora del gran nombre d’especies vegetals que podrem veure al llarg del recorregut i convidarà al grup de rodejar un d'aquests arbres per tal de fer una petita sessió de meditació i captació de l'energia que puguin despendre.

            



(foto del Joan)
 

 


Antropomorfa Betyl
 

 

 

El camí que ens durà a la cala Sisine, surt de l'altopiano di Golgo, la pista senyalada al mapa en direcció est prop de l'esglèsia de San Pietro. Una part del recorregut el fem amb la furgoneta fins arribar a una zona d'aparcament, on la deixem i seguim a peu per l'ample barranc que baixa fins al mar sense gran dificultat. Seguir en cotxe podria ser  complicat, fins aquest punt la Núria, com a jove del grup i disposada, va anar a peu durant algun tram apartant  pedres del camí, pedres que havien caigut de les parets. El fet de seguir el trajecte  caminant,  podent contemplar la diversitat de paraments rocosos que limiten el barranc, no te preu, corcades parets, variada vegetació ens acompanya en aquest passeig fins la cala Sisine on hi dinem i la Sussanna, valenta, s'hi banya. Una sortida molt agradable.  

 

 

Arribant a cala Sisine

 
 

 

 


 

 

La tornada....

 

 

A 2/4 de 6 de la tarda tornem a ser a l'Altopiano di Golgo, ens dirigim al refugi Goloritzé, on podrem visitar les barraques amb el sostre i les parets de ginebre, impressionants; el Joan ens acompanya  a la Núria, la Carmen, la Sussanna i a mi, a fer un recorregut sorprenent. El camí surt del darrera de les cabanes, però a diferència del mapa on queda resenyat, el varem fer d'una tirada, baixarem per les escales de ginebre que han muntat la gent que porta el refugi, per facilitar l'accés als turistes a aquest petit i interessant recorregut,  arribarem fins el nurag Genna Sarmentu, que figura als mapes  com a Alvo, però segons sembla, aquest topònim és erroni, queda explicat en el document adjunt.  Passarem per la Maschera di pietra di Golgo, baixant, queda al darrera dels senderistes i un no se n'adona sinò t'hi fan fixar, el Joan ens va donar la sorpresa i ens va fer girar en un moment donat i vàrem poder veure la roca com si ens volgués espantar.  És de ressaltar també l'avenc Sa nurra de Genna Sarmentu que es troba just en passar la gran roca de la Maschera . En una tarda vàrem poder visitar quatre elements sorprenents i interessants. Les cabanes, la màscara, l'avenc i el nurag. Una tarda excel·lent també.



 

Escala de ginebre
Màscara de pedra


Sa nurra de Genna Sarmentu
 

 


Nurag de Genna Sarmentu
 

Afegirem, unes fotos cedides pel Joan


 

  
Nurag de Genna Sarmentu


                                                 

Dissabte 31 de març

Com cada dia després d'esmorzar a 2/4 de 9 començarem les activitats, avui taller de preparats culinaris amb les plantes de l’entorn que varem recollir a una sala que tenen preparada per aquestes ocasions.  Més tard ens ensenyaran com fan la pasta i col·laborem en la seva el·laboració, més tard la cuinaran per nosaltres.




  

Detalls de la casa on hem passat aquests dies

cistelleria, lletera i estris de suro
mata de murtra 













Després de dinar farem una excursió al jaciment arqueològic La tomba dels gegants d'Osono” Des del poble de Triei on hi passajarem mentre contemplem com en una exposició, les grans fotos que han exposat a les parets d'un  edifici  molt centric, fotos de la vida del poble i del treball al camp, i fotos del jovent dels anys 60 del segle passat.  

   




 



     







Avui per ser la última nit que soparem juntes brindarem amb licor de murtra, gràcies Carme i Joan i la resta de companyes per aquests dies entrenyables i de grans descobertes. Fins la propera

Diumenge 1 d’abril
Sortim en  direcció a Cagliari a les 8 del matí, després d'esmorzar, .

El vol cap a Barcelona sortirà a 2/4 de 2, tenim temps de fer algunes compres a les botiguetes de l'aeroport.  Vaig comprar un llibre que em va semblar molt interessant, però, es clar, en italià. "La Sardegna i la sua Història" de  Gian Giàcomo Ortu, sobre la història de la Sardenya medieval del 1323 al 1479 on Catalunya i la Corona d'Aragó va influencià en gran mesura. 









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada